måndag 31 december 2007

1977 - ett nytt liv som stóckholmare och datakonsult

Vi började året med att flytta in i en lägenhet i Vårbygård. Efter en prövoperiod på 6 månader fick jag fast anställning från årsskiftet. Under prövoperioden fick jag lära känna företaget genom att jobba inom olika avdelningar och med varierande arbetsuppgifter.

Mitt första externt betalda projekt under hösten 1976 var att utveckla ett datasystem för den dagliga hantering av en stor aktieportfölj. När jag först hörde talas om uppdraget var jag mycket tveksam. Det låg helt utanför allt som jag ditintills hade sysslat med. Men som vanligt så vändes tveksamheten till nyfikenhet och sedan var det full satsning. Beställare var en ung chef med ansvar för aktieportföljen i ett Sveriges större försäkringsbolag. I slutet av året var systemet igång efter några intrimningsproblem. Ett sådant problem var hanteringen av öresavrundning. Trots att systemet hanterade aktier till miljardbelopp så måste alla belopp hanteras med korrekt avrundning till rätt kronbelopp. I forskningssammanhang eller i teknisk databehandling så hanterar man sällan data med större noggrannhet än 4-5 siffror. I hanteringen av aktieportföljen måste 12-siffriga belopp hanteras med noggrannhet ned till varje enskild krona.

Efteråt hade jag bara sporadisk kontakt med beställaren, bl.a. i samband med ändringar som behövde införas p.g.a. ändringar i regelverket för försäkringsbolagens hantering av aktieportföljer. Sedan hörde jag inget ifrån dem på flera år. Jag kunde i ekonominyheterna se att den unge chefen hade avancerat och blivit VD för det bolag som hanterade mina egna pensionspengar. Jag blev därför mycket förvånad när jag i mitten på 80-talet blev kontaktad av det ursprungliga bolaget. Nu ville man flytta över systemet till IBM PC plattform. IBM lanserade sin persondator 1981 och några år senare hade den blivit standardutrustning på många kontor. Men att flytta ett program som var utvecklat för en stordator till PC var fortfarande en utmaning. Jag åtog mig uppdraget och det krävde en hel del specialprogrammering i maskinnära språk (assembly) för att få med alla de funktioner som användarna var vana vid. Och därmed slutar denna historia. Jag hörde att även ett dotterbolag som sysslar med djurförsäkringar hade börjat använda systemet för hantering av sin aktieportfölj men utöver detta har jag inte hört någonting sedan dess. Kanske sitter någon lycklig liten chef och analyserar portföljavkastning med mitt system än i denna dag. Tänk om!

Mitt nästa större och lite udda projekt var att hjälpa en ung amerikansk forskare att etablera en miljö för avancerad databehandling. Han hade värvats till Sverige av ett statsfinansierat företag som var specialiserad på forskning och utveckling in aerodynamiken. Med sig hade han hela sin erfarenhetsbank i form att ett stort antal databand. Där fanns beräkningsprogram och analysresultat m.m. som snabbt behövde bli tillgängligt. Problemet var att banden var skrivna i ett format som var specifikt för det datorsystem som hade producerat dem. Standardiseringen hade inte kommit så långt på den tiden. Genom att analysera kodningen på banden och skriva att speciellt dataprogram för översättning till ett format som passade det aktuella datorsystemet så kunde jag överföra all information.

Vi fick en bra kontakt, den unge forskaren och jag, och under de följande ca 15 åren anlitades jag av hans organisation i många beräkningsprojekt, projekt som hade anknytning till utvecklingen av ett nytt och mycket avancerat svenskt stridsflygplan med speciella aerodynamiska egenskaper. Den unge forskaren har numera en betydligt längre meritförteckning och är verksam som professor vid en av våra tekniska högskolor.

När jag tittar tillbaka på mitt liv som datakonsult ser jag att många av mina affärskontakter har haft framgång i affärslivet. Till de mer speciella hör han som grundade en ny affärsbank. Den gick viss senare i konkurs och det kan vara rätt åt honom för han är den ende som vid första kontakten började med att tala om för mig hur trist och tråkigt mitt kontorsrum var. Sedan har vi han som jobbade direkt under den socialdemokratiske finansministern och senare blev mäktig chef för bankernas bank.

En annan sak som jag brukade fundera över är vad som skulle ha hänt med norra Norrland om man hade fått hem alla de som tvingades söka sig söderut för utbildning och arbete på 60 och 70-talet. Jag tillhör själv en familj med 6 barn där de tre äldsta sökte sig söderut. Mina tre yngre syskon tillhör däremot ”Vi flytt int” generationen och blev kvar i Norrbotten. Mina två kusiner flyttade. Merparten av studenterna i min avgångsklass flyttade. Jag har träffat på många kompetenta personer med hög position inom utvecklingsavdelningar på större svenska företag som flyttat söderut för utbildning och sedan blivit kvar.

Tänk på hur utvecklingen hade kunnat se ut om alla hade återvänt efter utbildningen eller kunnat utbilda sig i närmiljön? Tänk!
Jag måste ändå tacka det socialdemokratiska partiet för den utbildningspolitik de genomförde i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Då genomfördes de reformer av skolan som gjorde att högre utbildning blev öppen och i praktiken möjlig för alla. Jag gick själv tre år i Enhetsskolan som var föregångaren till den moderna grundskolan. Sedan gick jag tre år i ett Försöksgymnasium som var föregångaren till dagens gymnasium. Efter studentexamen ville jag inte vara experimentelev längre och ratade det relativt färska universitetet i Umeå för studier i Uppsala.

Men tack vara den nya utbildningspolitiken så frigjordes en slumrande intellektuell resurs i norra Norrland som tyvärr inte kom till nytta i landsändan. På samma sätt som vattenkraften, skogen och malmen.

Du kanske tycker att jag hade hamnat långt ifrån det som jag egentligen anställdes för. Nämligen hållfasthetsanalyser med FEM metoden. Men du kan vara lugn det kommer senare. De projekt som jag har berättat om ingick som ett led i min utbildning till datakonsult. Under hösten 1976 hann jag också med att gå en utbildning i FEM-teknik på Chalmers Högskola i Göteborg. Chalmers var tidigt ute med att anamma den nya tekniken i sin utbildning och där finns än i dag ett ”Finite Element Center” som jag antar startades då i slutet på 70-talet.

Det fanns sedan tidigare en grupp med 5 personer inom mitt företag som var specialiserade på FEM-teknik och genom dem fick jag internutbildning på de datorprogram som gruppen använde sig av. Men mer om detta senare.

1977 var annars det året då Medbestämmandelagen (MBL) infördes. Den svenska statens finanser var i kris och kronans värde skrevs ned (devalverades) 2 gånger.

Två plan kolliderade på landningsbanan på Teneriffa flygplats och 583 personer dog.

Jimmy Carter blev president i USA.

Inga kommentarer: